Smartlog v3 » Verden set fra sidelinien » Norsk skønlitteratur
Opret egen blog | Næste blog »

Verden set fra sidelinien

Rote Mutters alternative centrum

Norsk skønlitteratur

27. Jan 2011 14:27, Rote Mutter

 

"Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg igennem længere tid har læst en del nyere litteratur fra Norge. Det gør jeg af den simple grund, at den er bedre end den danske."

 

 

 

Ovenstående er et citat af Kjerkegaard i et indlæg som referer til Lars Bukdahls blog/spørgsmål til Kjerkegaard, ang. den danske litterære andedam.

Ovenstående citat er fuldt ud dækkende for min egen holdning til og opfattelse af hhv. dansk og norsk litteratur. Jeg kan bare nævne Knausgaard, så er du vist med på hvad jeg mener. Noget lignende har vi vist ikke set siden Morten Ramsland gav os Hundehoved, men er der ikke også noget med at han inderst inde er norsk?

Dansk skønlitteratur er meget ofte, synes jeg, et spørgsmål om at finde en form, fremfor et indhold, eller sagt på en anden måde: Ord uden fortælling. Helle Helles: Ned til Hundene, er en sådan bog, fyldt med smukke ord og sætninger, dejlige ord, men gaab...

"Jamen hvis du ikke har noget på hjertet, hvorfor skriver du så?" spørger jeg ofte forfatterene (inde i mig selv).

Jeg har på den anden side også set norske eksempler på underlig litteratur. Så sent som i går læste jeg to bøger af Helene Uri, hvor jeg tænkte: "Du har en idé, ja, men hvorfor skal den drukne i en så kringlet form? Historien er da spændende nok til bare at blive fortalt." Det udsagn gælder for begge bøger (Engel af nylon og Honningtunger).

Men for det meste elsker jeg den norske ligefremhed. Hvorfor gå og putte med noget der kan siges eller tænkes på bogens linier. Det er ikke et spørgsmål om at levere alle mellemregninger til læseren - overhovedet ikke. Tværtimod er de mange norske forfattere geniale til at gemme en "kode" i romanen, som jeg bliver ved med at lede efter (læs: læser bogen igen og igen). Niels Fredrik Dah, kan og Knausgaard, og Levi Henriksen. Men det kan danske Dorte Nors også, nu jeg tænker mig om. Men hun er jo også fra Vestjylland hvilket minder mig om Norge. Et fladt Norge, men alligevel.

Kommentarer

 1. Ralph Lauren Outlet
  31. Jan 2012 02:05
  1

  narkotika kan endorphiner fremkalde en tilstand af at være

 2. abercrombie outlet
  7. Apr 2012 05:03
  2

  cannot be said of mere advice given to another, which he is at full liberty

 3. Michael Kors Outlet
  21. Jun 2012 03:21
  3

  Jeg har haft lidt en åbenbaring idag, jeg har nemlig været til møde i a-kassen

Rote Mutter

Lena H
Verden set fra sidelinien

Fortiden

Tags

Arkiv